Hasznos tanácsok

Magyarországon jelen pillanatban a fatüzelés még mindig az egyik leggazdaságosabb fűtési forma. Ahhoz, hogy kandallónkból a legtöbbet tudjuk majd az otthoni használat során kihozni, szeretnénk a vásárlás előtt egy kis útmutatót, segítséget nyújtani!

Amit a teljesítményről tudni kell:
Korrekt gyártók megadják a kandallóbetétek névleges teljesítményét, mely az egyetlen hivatalosan definiált és elismert teljesítmény. Ez egy 3 órás szabványkísérlet során mért átlagos teljesítmény. Előfordulhat, hogy bizonyos gyártók csak a maximális, legmagasabb teljesítményt emelik ki, illetve a hatásfokot fel sem tüntetik. A maximális teljesítmény (- ami akár a névleges teljesítménynél kétszer magasabb is lehet -), kevésbé számottevő, mert az csupán egy rövid, de intenzív égésfolyamat alatt mért legkedvezőbb teljesítményt jelenti. Természetesen huzamosabb ideig nem lenne tanácsos semmilyen kandallóbetétet maximális teljesítményen üzemeltetni (a kandalló élettartamának jelentős lerövidüléséhez vezetne), alkalmanként viszont mindenképpen érdemes az égéstér, füstcsövek, kémény ún. kiégetése érdekében magasabb teljesítményen, rövid ideig nyitott huzatszabályzókkal működtetni kandallónkat.

Amit a hatásfokról tudni kell: A hatásfok a rendelkezésre álló energia felhasználásának mértéke. A befektetett energia és a hasznos energia különbsége a veszteség (amely hőként, füstként, vagy egyéb formában a környezetbe távozik).

Másképpen: a hatásfok megmutatja, hogy a kandallóbetétben elégetett fa hány százaléka volt hasznos számunkra. Minél magasabb a hatásfok, annál kevesebb a tüzifa fogyasztás, illetve annál gazdaságosabban üzemeltethető kandallónk!

Egy jó kandalló akár 50 %-kal csökkentheti a fafogyasztást egy átlagos kandallóhoz képest. Egy jól működő fatüzelésű kandalló hatásfoka meghaladhatja akár a 80%-ot is, így egy rosszabb tűztérrel, gyengébb minőségben kivitelezett kandallóhoz képest mindenképpen jelentős megtakarítás érhető el (ami havi szinten akár mázsákban is mérhető!!). Akár fő, akár kiegészítő fűtésként használja kandallóját, mindenképp anyagi megtakarítást érhető el a gáz,-, vagy villanyfűtéssel szemben!

Energiahatékony kandallóinkkal az égésidő jelentősen elnyújtható, a fűtés takarékosabb és komfortosabb lesz.

Begyújtás: Az első parázságy eléréséig jellemzően nagyobb fokozatban üzemeltessük a kandallót, így újrarakást követően csökkentett üzemmódban is a felfűtött légteret egyenletes hőmérsékleten tudjuk tartani. Teljesen nyitott huzatszabályzókkal jelentősen csökkenthető a begyújtást követően megfigyelhető -tüzifa nedvességtartalmából adódó- kellemetlen páralecsapódás. A begyújtáshoz mindig használjon könnyen gyulladó, apróra vágott tüzifát (gyújtóst), újságpapírt és/vagy kandallógyújtót!

Továbbá:
Már vásárláskor tudni kell, hogy megoldható-e az alkatrész utánpótlás, illetve milyen szerviz háttérrel rendelkezik a gyártó. A kopó alkatrészek, üveg, béléstest, stb. beszerzése, pótlása biztosítva van-e a vásárlás után is, ugyanis egyes alkatrészek meghibásodása, azok utánpótlás-hiányában a végét jelentheti az adott típusú kandalló további használatának.

Tüzifa:
A megfelelő égés érdekében használjon mindig száraz tüzifát!

Kívánatos a 20% alatti nedvességtartalom, mert minden 5% nedvességtartalom emelkedés 7% teljesítmény csökkenést okoz.

A 20% feletti nedvességtartalom kátrányképződést eredményez a kazán belsejében.

A fűtőberendezések műszaki adatai kb. 15% nedvességtartalmú fára vonatkoznak.

A frissen kitermelt tűzifa tömegének akár a felét a benne lévő víz adhatja. A szellős helyen huzamosabb ideig tárolt, látszólag száraz (légszáraz) fa nedvességtartalma még mindig 20% körüli.

A víztartalom közvetlenül befolyásolja a fa fűtőértékét. A fa csak akkor ég el, ha előbb a vizet „kifőzik” belőle. A vízgőz energiatartalma a kéményen át távozik.

A magas nedvességtartalom csökkenti a tűztér hőmérsékletét is, ami

  1. rontja az égés feltételeit, tökéletlen égéssel jár
  2. korom és kátrányképződéssel jár, ami szigeteli a hőleadó felületeket és rontja a hőátadást

A fa nedvességtartalma a levegő nedvességtartalmának változásával nő vagy csökken.

A tűzifa fűtőértéke a nedvességtartalom függvényében változik, 2% nedvességtartalom változás kb. 10% fűtőérték változással jár!